Tandem

Tandem je mentorski program

ki smo ga razvili, saj menimo, da mlade umetnice in umetniki rabijo podporo pri razvoju kariere ter izboljšane pogoje za dostojno, neodvisno delo v umetnosti.

Zajema sodelovanje v tandemu, ki je medvrstniški ali medgeneracijski. Močno verjamemo, da je dobro mentorstvo zmeraj dvosmeren proces vzajemnega učenja.

Vsaka izvedba programa je v celoti prilagojena posameznici_ku.

Vsak tandem si zastavi jasen izziv in ob zaključku predstavi javen izdelek.

Tandem I

Anej Golčar x Sara Stiplovšek

Celostna grafična podoba Dveh lun

V prvi izvedbi programa sta si mlad animator Anej Golčar in vizualna umetnica Sara Stiplovšek zastavila za cilj pripravo celostne grafične podobe Dveh lun.

Projekt je potekal v letu 2021.

Videoportreta ustvarjalcev je pripravil Aljoša Toplak.

Tandem II

Sara Stiplovšek x Nika Ferš

Sodobna slovenska leposlovna knjiga

V drugi izvedbi programa je vizualna umetnica Sara Stiplovšek nadaljevala delo tako, da je ob podpori priznane oblikovalke Nike Ferš razvila podobo knjižne zbirke Dveh lun.

Zasnovala je predlogo poenotenega ovitka knjig ter tipsko stran skupaj z izborom tipografij, ki leposlovna besedila učinkovito in prijetno prenašajo do bralca ter na vseh nivojih komunicirajo vsebino.

V procesu sta zbrali več kot 80 primerov sodobnega oblikovanja leposlovnih del iz Slovenije, Anglije,  Francije in sveta, ugotavljali regionalne posebnosti oblikovanja knjig, analizirali izbire naslovnih ilustracij, barv, veznih elementov, papirjev, hierarhij
elementov, ki ustvarjajo občutek, da so knjige v zbirki del ne samo leposlovne, pač pa tudi likovne celote. Ukvarjali sta se tudi z vprašanjem trajnostnega oblikovanja knjig in povezanih stroškov.

Na zaključni predstavitvi projekta je Sara Stiplovšek predstavila svoj koncept oblikovanja nove knjižne zbirke s konkretnimi primeri, ki jih je pripravila na podlagi besedil nadarjenih in cenjenih avtorjev mlade generacije, Denisa Škofiča in Helene Zemljič, ki sta nam svoje zgodbe in pesmi prijazno posodila v ta namen.

Naslovnice knjig sta zaokrožili nadarjeni in vse bolj prepoznani ilustratorki Maša Pušnik in Jovana Đukić.

 
Projekt je potekal v letu 2022.

Projekt je potekal v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže Maribor. Sofinancirali so ga MKC Maribor, Mestna občina Maribor in Urad Republike Slovenije za mladino.

 

Tandem III

Prva knjiga

Razkrijemo kmalu!